Tematyka zajęć nawiązuje do tradycyjnych dla polskiej wsi wykopków. Bohaterem staje się ziemniak w różnych swych formach i odsłonach, jako produkt do spożycia, ale także jako obiekt działalności artystycznej oraz element tradycji. Całość okraszona zostanie historią i sztuką oraz oczyszczona ogniem.
Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się jak wyglądały uczty na zamkach i dworach w dawnych czasach (głównie w średniowieczu), co spożywano, jakie panowały zwyczaje i jakie postaci na dworze królewskim zajmowały się przyrządzaniem i usługiwaniem przy uczcie; uświadomią sobie, że w Europie ziemniak jest stosunkowo nowym „wynalazkiem” i uzyskają informację jak radzono sobie w życiu codziennym bez tej rośliny i kiedy uznano, że ziemniaczane bulwy nadają się do spożywania przez ludzi; zapoznają się, zarówno w teorii jak i w praktyce z różnorodnymi potrawami, których sercem jest ziemniak.
Uczestnicy zajęć otrzymują:
CENA:
Warsztaty „Pieczony ziemniak” – 30 zł/os.
Jesteś zainteresowany skorzystaniem z oferty warsztatów przyrodniczych i historycznych
Wypełnij formularz, a nasz pracownik skontaktuje się z Tobą, aby odpowiedzieć na wszystkie nurtujące Cię pytania. Razem ułożycie również plan pobytu grupy w Bałtowie.
ODBIERZ PREZENT
Po wypełnieniu formularza możesz pobrać na swój komputer prezent – barwne infografiki: “Rozwój hełmów” oraz “Rozwój, historia i typy szabli polskiej”.
tel. 41 310-10-13
tel. 533 979 221
rezerwacja.baltow@jurapark.pl