DNI PIECZONEGO ZIEMNIAKA

Tematyka zajęć nawiązuje do tradycyjnych dla polskiej wsi wykopków. Bohaterem staje się ziemniak w różnych swych formach i odsłonach, jako produkt do spożycia, ale także jako obiekt działalności artystycznej oraz element tradycji. Całość okraszona zostanie historią i sztuką oraz oczyszczona ogniem.

Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się jak wyglądały uczty na zamkach i dworach w dawnych czasach (głównie w średniowieczu), co spożywano, jakie panowały zwyczaje i jakie postaci na dworze królewskim zajmowały się przyrządzaniem i usługiwaniem przy uczcie; uświadomią sobie, że w Europie ziemniak jest stosunkowo nowym „wynalazkiem” i uzyskają informację jak radzono sobie w życiu codziennym bez tej rośliny i kiedy uznano, że ziemniaczane bulwy nadają się do spożywania przez ludzi; zapoznają się, zarówno w teorii jak i w praktyce z różnorodnymi potrawami, których sercem jest ziemniak.

CZĘŚĆ I - Historycznie (ok. 45 minut)

  • poznajemy dzieła sztuki nawiązujące do jedzenia i wykopów,
  • uczymy się historii z ziemniakiem: szukamy ziemniaczanych skarbów ukrytych w miniaturach zamków: gra połączona z quizem na temat kuchni polskiej (na terenie Polski w Miniaturze)

CZĘŚĆ II - Zabawowo (ok. 45 minut)

  • uczestniczymy w grach i zabawach nawiązujących do tradycji związanych z wykopkami.

CZĘŚĆ III - Gastronomicznie (ok. 60 minut)

  • spędzamy czas przy ognisku i wspólnym pieczeniu ziemniaków,
  • oswajamy różnorodne potrawy z ziemniaków i z ziemniakami – teoria i praktyka.

Uczestnicy zajęć otrzymują:

  • Certyfikat Eko Smakosza
  • Proste i zdrowe przepisy na dania z ziemniaków.

CENA:

Warsztaty „Pieczony ziemniak” – 30 zł/os.

czyli uwalnianie ziemniaka z objęć ziemi i oczyszczenie ogniem

cena 30 zł./os.

ZGŁOSZENIA I KONTAKT

Jesteś zainteresowany skorzystaniem  z oferty warsztatów przyrodniczych i historycznych

Wypełnij formularz, a nasz pracownik skontaktuje się z Tobą, aby odpowiedzieć na wszystkie nurtujące Cię pytania. Razem ułożycie również plan pobytu grupy w Bałtowie.

ODBIERZ PREZENT

Po wypełnieniu formularza możesz pobrać na swój komputer prezent –  barwne infografiki: “Rozwój hełmów” oraz “Rozwój, historia i typy szabli polskiej”.

typy-szabli-polskiej-barwne-infografiki-

Bałtów 8a
27-423 Bałtów woj. świętokrzyskie

Strona główna Kompleksu

Informacja i rezerwacje:

tel. 41 310-10-13
tel. 533 979 221
rezerwacja.baltow@jurapark.pl